Fauna

KORNJAČE

marija0n | 04 Avgust, 2017 18:25

Kornjače (stručno Testudines ranije i Testudinata, Chelonia) postoje već duže od 250 milijuna godina. Na Zemlji ima više oko 300 različitih vrsta, od čega sedam morskih, 180 vrsta živi u slatkoj vodi, a ostatak živi na kopnu. Kornjače se ubrajaju u gmazove i bile su na Zemlji još prije nego što su se razvili velikidinosauri. Sposobnost prilagođavanja kornjača, čiji su najbliži srodnici krokodilii ptice, osigurala im je postojanje do današnjih dana. Nikako ne smiju biti bez vode više od jednog sata.
JEŽEVI

marija0n | 04 Avgust, 2017 09:04

Ježevi su sitni sisari iz bubojedskepotporodice , čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Pripadaju redu bubojeda. Postoji 16vrsta ježeva podeljenih u pet rodova. Žive širom Evrope, Azije, Afrike i naNovom Zelandu. U Australiji i Severnoj Americi nema rodnih ježeva, dok su oni na Novom Zelandu uvedeni. Ježevi su se malo izmenili u poslednjih 15 miliona godina, a kao i drugi prvoevoluirani sisari, prilagodili su se noćnom životu i bubojednom načinu ishrane.


SIBIRSKI HASKI

marija0n | 04 Avgust, 2017 08:48

Sibirski Haski (rus. Сибирский хаски) je radni pas srednje veličine, koji pripada porodici špiceva i poreklom je iz istočnog Sibira. Njegovo krzno može biti crno-bele, sivo bele ili čak crveno-bele boje, dok boja očiju može biti plava, što je karakteristično za ovu rasu, ali i smeđa. Oči im ne moraju biti iste boje[1].Linjanje kod sibirskih haskija je povezano sa vremenskim uslovima i kada do njega dođe, što se dešava 2 do 3 puta godišnje, ono traje oko 10 dana. Ovaj bliski rođak Aljaskog malamuta iSamojeda živi od 12 do 14 godina.KLJUNAR

marija0n | 04 Avgust, 2017 08:30

Кљунари (лат. Monotremata) су редсисара чији се младунци рађају изјајета са меком љуском. Они се излегу после неколико дана, и сисају све док се у потпуности не развију.

Oni žive u vodi mada udišu vazduh ono što je zanimljivi je to da su sisari koji se rađaju iz jaja.Smile
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb